دسته‌بندی نشده

20 تا از بهترین سمفونی‌های جهان

چند روز پیش تصمیم گرفتم جست‌وجو کنم و ببینم از میان فهرست‌هایی که پیرامون بهترین سمفونی‌های جهان در ژورنال‌های مختلف وجود دارد، کدامین فهرست معتبرتر است و به فهرستی رسیدم که بی‌بی‌سی تهیه کرده‌است. آهنگسازان و موسیقی‌دانان بسیاری در نظرسنجیِ بی‌بی‌سی شرکت کرده‌اند و حاصل‌اش فهرست‌کردن چند تا از بهترین سمفونی‌های جهان بوده‌است. در واقع بی‌بی‌سی فهرستی گرد آورده که هر سمفونی رتبه‌اش را با توجه به رأیی که هر موسیقی‌دان به آن داده دریافت کرده‌است.

در ادامه ضمن آن‌که پیرامون فهرست بی‌بی‌سی بیش‌تر توضیح خواهم داد، بهترین سمفونی‌های جهان را هم برای دانلود قرار خواهم داد تا بتوانید با دانلود و شنیدنِ این شاهکارهای بشری، برای دقایقی هم که شده از زندگیِ سخیفِ قرن بیست‌ویکم فارغ شوید.

بهترین سمفونی‌های جهان از نگاه بی‌بی‌سی

رسانه‌ی بی‌بی‌سی از 151 تن از شاخص‌ترین موسیقی‌دانان جهان خواسته‌است که 3 تا از بهترین سمفونی‌هایی که می‌شناسند را فهرست کنند. هر یک از آن‌ها هم این کار را کرده‌است. از میان سمفونی‌هایی که این 151 موسیقی‌دان فهرست کرده‌اند، سمفونی‌های زیر بیش‌ترین رأی را داشته‌اند.

 20 تا از بهترین سمفونی‌های جهان از نگاه 151 موسیقی‌دان شاخص جهان را در زیر بشنوید و دانلود کنید:

20- سمفونی شماره 7 از آنتون بروکنر

بروکنرِ اتریشی، آهنگساز قرن‌نوزدهمی، صاحب یکی از بهترین سمفونی‌های جهان از نگاه شاخص‌ترین موسیقی‌دانان فعلی جهان است. سمفونی شماره 7 این آهنگساز به‌عنوان بیست‌مین سمفونی برتر جهان شناخته شده‌است. او 9 سمفونی ساخت که از میان آن‌ها سمفونی شماره 7 در می ماژور شاخص‌ترین‌شان است. گفته می‌شود این سمفونی حدود سال‌های 1881-1883 ساخته شده‌است. جالب آن‌که زمانی‌که بروکنر سمفونی شماره 7 را ساخت چندان مشهور نبود و به‌واسطه‌ی اجراهای متعدد این سمفونی در اواخر قرن نوزدهم بود که شهرتی بسیار برای‌اش حاصل شد.

سمفونی هفتم بروکنر دارای 4 موومان است که نام‌های‌شان آلگرو مدراتو، آداجو، اسکرتسو و فیناله است.

این‌ها را هم بخوانید

لینک دانلود سمفونی شماره 7 بروکنر

19- سمفونی شماره 6 بتهوون

 عمدتاً نظر موسیقی‌دانان برتر روی سمفونی‌های «فَرد» بتهوون است، یعنی سمفونی‌های 1، 3، 5، 7 و 9، اما نوزدهمین سمفونی برتر جهان در فهرست بی‌بی‌سی سمفونی شماره 6 بتهوون است، سمفونی‌ای که با نام‌های سمفونی پاستورال و سمفونی چوپان هم شناخته می‌شود. این اثر مربوط به حدود سال 1808 است. سمفونی شماره 6 دارای 5 موومان است که نام‌های‌شان آلگرو ما نون تروپو، آندانته مولتو موسو، آلگرو در فا ماژور، آلگرو در فا مینور و آلگرتو است.

18- سمفونی شماره 2 برامس

سمفونی شماره 2 برامس یکی دیگر از بهترین سمفونی‌های جهان است. یوهانس برامس موسیقی‌دان قرن‌نوزدهمی بود و برخی از آثار-اش همواره به‌عنوان بهترین موسیقی‌های کلاسیک جهان شناخته می‌شوند. جالب آن‌که سمفونی شماره 2 او حدود 21 سال پس از سمفونی شماره یک‌اش ساخته شده‌است.

این سمفونی 4 موومان دارد که نام‌های‌شان آلگرو نان تروپو، آداجیو نان تروپو، آلگرتو و آلگرو کون اسپریتو هستند.

17- سمفونی شماره 5 شوستاکوویچ

چنان‌که اشاره کردم، اغلب موسیقی‌دانان قرن‌بیستمی در کار ساخت سمفونی نبودند، اما شوستاکوویچِ روس این‌گونه نبود. این سمفونی مربوط به سال 1937 است و دارای 4 موومان با نام‌های مودراتو – Allegro non troppo، آلگرتو، لارگو و آلگرتو نان تروپو است.

لینک دانلود سمفونی شماره 5 شوستاکوویچ

16-  سمفونی شماره 7 بتهوون

سمفونی‌های فَردِ بتهوون، به‌جز 1، یعنی سمفونی‌های 3 و 5 و 7 و 9، نزد بسیاری از موسیقی‌دانان از بهترین سمفونی‌های جهان اند. رتبه‌ی شانزدهمِ فهرستِ ما را یکی از این سمفونی‌ها یعنی سمفونی شماره 7 به خود اختصاص داده‌است.

گفته می‌شود این سمفونی در حدود سال‌ 1812 ساخته شده و به کُنت موریتس فون فریس تقدیم شده‌است. سمفونی هفتم بسیار تحسین شده و بارها اجرا شده‌است. این سمفونی 4 موومان دارد که نام‎های‌‎شان پوکو سوستنوتو، آلگرتو، پِرِستو و آلگرو کُن بِریو اند. برخلاف سمفونی‌های پنجم و نهم، این سمفونی هفتم ریتمیک است.

لینک دانلود سمفونی‌های بتهوون

15- سمفونی شماره 40 اثر موتسارت

سمفونی شماره 40 از مشهورترین سمفونی‌های جهان است، از آن‌هاست که بسیار اجرا شده‌اند و حتی مردمانی که چندان با موسیقی کلاسیک آشنایی ندارند در جاهای مختلف به گوش‌شان خورده‌اند. این سمفونی از آخرین سمفونی‌های موتسارت است و در سال 1788 ساخته شده‌است. 4 موومان دارد که نام‌های‌شان آلگرو مولتو، ندانته، منوئه آلگرتو – تریو و فیناله آلگرو آسای اند.

شروع موومان اول از مشهورترین قطعات تاریخ موسیقی غربی است.

لینک دانلود سمفونی شماره 40 موتسارت

14- سمفونی شماره 7 از سیبلیوس

آخرین سمفونیِ سیبلیوس هم در فهرست ما پیرامون بهترین سمفونی‌های جهان قرار دارد. سیبلیوس این سمفونی را ساخت و 30 سال سکوت کرد. می‌گویند برای ساخت ویسکیِ زیادی هم مصرف کرده‌است.

لینک دانلود سمفونی شماره 7 سیبلیوس

13- سمفونی شماره 8 بروکنر

این سمفونی بروکنر به امپراتور فرانتس ژوزف اولِ اتریش اهدا شده‌است. در آخرین سال‌های قرن نوزدهم نوشته شده و البته که تحسین‌های بسیاری را در پی داشته‌است. گاه از این سمفونی با نام «آخرالزمان» یاد می‌کنند، هرچند که این نامی نیست که خود بروکنر روی این سمفونی گذاشته‌باشد. سمفونی چهار موومان دارد با نام‌های آلگرو مودراتو، شرزو آلگرو مودراتو – تریو، آداجیو و فیناله.

لینک دانلود سمفونی شماره 8 بروکنر

12- سمفونی شماره 3 اثر برامس

برامس را خیلی از موسیقی‌دانان دوست دارند، هرچند که در میان عامه‌ی مردم کم‌تر از مثلاً موتسارت و بتهوون و شوبرت و شوپن کارهای‌اش گوش داده می‌شوند. سمفونی شماره 2 او رتبه‌ی هجدهم این فهرست را دارد و سمفونی شماره‌ی سه‌اش رتبه‌ی دوازدهم را. این سمفونی مربوط به حدود 1883 است و حدود 6 سال پس از سمفونی شماره‌ی 2 نوشته شده‌است.

لینک دانلود موومان اول سمفونی شماره 3 برامس

11- سمفونی شماره 5 بتهوون

شاید خیلی‌ها فکر می‌کردند که سمفونی شماره 5 بتهوون جایگاهی بهتر از رتبه‌ی یازدهم داشته‌باشد، اما موسیقی‌دانانی که در نظرسنجی بی‌بی‌سی شرکت کرده‌اند مجموع رأی‌های‌شان باعث شده که این سمفونی فوق‌العاده در رتبه‌ی یازدهم قرار گیرد.

این سمفونی مربوط به سال‌های نخستینِ قرن نوزدهم است و همچون سمفونی‌های آن زمان دارای 4 موومان است. سمفونی بسیار زیباست و البته پیچیدگی‌هایی دارد. گاه از آن با عنوان سرآمد موسیقی غرب یاد می‌کنند. سمفونی شماره 5 بتهوون به‌عنوان یکی از بهترین سمفونی‌های تاریخ دارای 4 موومان با نام‌های آلگرو، آندانته، اسکرتسو و فینال: آلگرو است.

لینک دانلود سمفونی شماره 5 بتهوون

10- سمفونی شماره 3 اثر گوستاو مالر

مالر از آن‌هاست که در زمان زنده‌بودن‌شان چندان به‌شان و البته به کارهای‌شان اهمیت ندادند و پس از مرگ‌شان بود که «زنده شدند». سمفونی شماره 3 از گوستاو مالر رتبه‌ی دهم از بهترین سمفونی‌های جهان را دریافت کرده‌است. این سمفونی در سال‌های آخر قرن نوزدهم نوشته شده و اجراهای اولیه‌اش به سال‌های نخستینِ قرن بیستم بازمی‌گردند.

سمفونی بسیار طولانی است و اجرای کامل‌اش بیش از 1 ساعت و نیم طول می‌کشد، ازهمین‌رو جزو طولانی‌ترین سمفونی‌های تاریخ به حساب می‌آید.

پخش آنلاین سمفونی شماره 3 گوستاو مالر از آپارات

9- سمفونی شماره 6 اثر چایکوفسکی

سمفونی شماره 6 چایکوفسکیِ روس را بسیاری بهترین سمفونیِ او می‌دانند و در فهرست بهترین سمفونی‌های جهان هم رتبه‌ی 9 را گرفته‌است. این سمفونی بسیار زیباست و حدود سال 1893 نوشته شده‌است.

لینک دانلود سمفونی شماره 6 چایکوفسکی

8- سمفونی شماره 1 اثر یوهانس برامس

سومین سمفونیِ برامس در فهرست‌‎مان نخستین سمفونیِ خود-اش است. می‌گویند حدود 20 سال روی ساختِ این سمفونی وقت گذاشته‌است. 20 سال خیلی زیاد است، اما به‌هر‌حال گویا با استقبال بسیار خوبی که منتقدین و موسیقی‌دانان از آن کرده‌اند، زحمات‌اش به ثمر نشسته‌اند.

لینک دانلود سمفونی شماره 1 برامس

7- سمفونی فانتاستیک اثر برلیوز

اثری از برلیوز، آهنگساز قرن‌نوزدهمی، در فهرست‌مان هست که در واقع نخستین سمفونی‌اش است: سمفونی فانتاستیک. برخلاف روال معمول، این سمفونی 5 موومان دارد. خلاصه‌ای از موومان‌های این سمفونی در ویکی‌پدیا از قرارِ زیر است:

  • موومان نخست: رؤیا، شوریدگی و شیفتگی: موسیقیدان جوان قهرمان اثر چنین باور دارد که مغزش دچار وضعی ناآسوده و بی‌قرار گشته است و در این حالت اشتیاق‌های دردآلود، سرخوردگی‌ها و بی‌قراری‌های پیش از دیدار محبوبش را به یاد می‌آورد.
  • موومان دوم: یک مجلس مهمانی رقص: قهرمان، در یک تالار بزرگ که جمع کثیری به رقص و پایکوبی و باده نوشینی مشغولند محبوبش را ملاقات می‌کند.
  • موومان سوم: صحنه‌ای در کشتزار: قهرمان به روستایی گام می‌نهد و سرگرم تفکرات خویش به قدم زدن می‌پردازد که در این هنگام دو پسرک چوپان را می‌بیند که با نی‌های خویش به تناوب نغمه‌ای می‌نوازند تا گله خود را فراخوانند. این نغمه‌سرایی و مناظر اطراف آرامش و امیدی که از قهرمان دور بوده است را دوباره به او بازمی‌گردانند. در این هنگام محبوب بار دیگر بر قهرمان جلوه‌گر می‌شود و نگرانی‌های پیشین به سراغ قهرمان می‌آیند. غروب فرا می‌رسد و از دور غریو رعدی شنیده می‌شود.
  • موومان چهارم: مارش راه‌سپاری به سوی چوبه دار: قهرمان در عالم رؤیا چنین می‌اندیشد که محبوب خویش را کشته و به کیفر این جنایت محکوم به اعدام شده است.
  • موومان پنجم: رؤیای گردهمایی نیمه‌شب جادوگران: قهرمان در رؤیا می‌بیند که در یک مجلس بزم جادوگران حضور یافته است و به نظرش چنین می‌آید که همه آن‌ها با چهره‌های رعب‌آمیز و صدای جیغ مانندشان برای خاکسپاری او گرد آمده‌اند.

لینک دانلود سمفونی فانتاستیک برلیوز

6- سمفونی شماره 4 اثر برامس

باز هم اثری دیگر از برامس و این بار سمفونی چهارم‌اش. این سمفونی آخرین سمفونی برامس است و به سال 1884 مربوط است.

لینک دانلود بخشی از سمفونی شماره 5 برامس

5- سمفونی شماره 2 اثر مالر

به 5 سمفونی برتر تاریخ از نگاه مجله‌ی موسیقی بی‌بی‌سی رسیدیم. پنجمین سمفونی اثری از گوستاو مالر است، کسی‌که آثاری دیگر هم در این نوشتارمان داشت. سمفونی دوم‌اش که با نام سمفونی رستاخیز هم می‌شناسند-اش، در همان زمان زنده‌بودن مالر نیز بسیار محبوب بود. این سمفونی از سمفونی‌های پنج‌موومانه است و در سال‌های آخر قرن نوزدهم ساخته شده‌است.

لینک دانلود سمفونی شماره 2 از گوستاو مالر

4-  سمفونی شماره 9 اثر مالر

از 5 سمفونی برتر تاریخ، 2 تا از آنِ مالر و 2 تا از آنِ بتهوون اند، یک مورد هم از سمفونی‌های موتسارت است. سمفونی شماره 9 مالر بهترین سمفونی‌اش و از بهترین سمفونی‌های تاریخ است. این سمفونی مربوط به سال‌های نخستینِ قرنِ بیستم است. البته نیک اگر بنگریم این سمفونی دهمین سمفونی مالر  است، اما عمدتاً با نام سمفونی نهم شناخته می‌شود. این سمفونی طولانی است و حدود یک‌ساعت‌ونیم اجرای‌اش طول می‌کشد.  4 موومان دارد با نام‌های زیر:

Andante comodo

Im Tempo eines gemächlichen Ländlers. Etwas täppisch und sehr derb

III. Rondo-Burlesque. Allegro assai. Sehr trotzig

Adagio. Sehr langsam und noch zurückhaltend

لینک دانلود سمفونی شماره 9 از مالر

3- سمفونی شماره 41 موتسارت

سمفونی شماره‌ی 41 یا سمفونی ژوپیتر آخرین سمفونی موتسارت است. شاید شهرتِ آن از سمفونی شماره 40 کم‌تر است، اما منتقدان آن را برتر از سمفونی شماره‌ی 40 می‌دانند.

سمفونی دارای 4 موومان با نام‌های آلگرو ویواچه، آندانته کانتابیله، منوئه، آلگرتو تریو و مولتو آلگرو است. بسیار زیباست و همچون تمامی کارهای موتسارت نوازش‌دهنده‌ی روح است.

لینک دانلود سمفونی شماره 41 موتسارت

2- سمفونی شماره 9 بتهوون

شاید خیلی‌ها فکر می‌کردند که سمفونی شماره‌ی 9 بتهوون به‌عنوان بهترین سمفونی جهان شناخته شود، اما این‌گونه نشد و میزان رأی‌ها به سمفونی شماره‌ی 3 بیش‎تر از سمفونی شماره‌ی 9 بود.

سمفونی شماره‌ی 9 بتهوون از اعجاب‌برانگیزترین سمفونی‌های جهان است. این سمفونی 4 موومان دارد و موومانِ چهارم‌اش دارای آواز انسان است – موردی که آن زمان‌ها کم‌تر اتفاق می‌افتاد.

برخی بر این باور اند که بزرگ‌ترین قطعه‌ی موسیقایی در تاریخ بشر همین سمفونی شماره 9 است، همین خود نشان از عظمت این سمفونی دارد، سمفونی‌ای که آخرین سمفونی بتهوون شناخته می‌شود.

لینک دانلود سمفونی شماره 9 بتهوون

1- سمفونی شماره‌ی 3 اثر بتهوون

از میان رأی‌هایی که 151 موسیقی‌دان داده‌اند، سمفونی شماره‌ی 3 بتهوون یا اروئیکا بیش‌ترین رأی را آورده و ازاین‌رو می‌توان آن را بهترین سمفونی جهان از نگاه موسیقی‌دانان برتر فعلی جهان معرفی کرد. این سمفونی 4 موومان دارد و حدود سال‌های 1803 و 1804 ساخته شده‌است. چنان نوآوری در آن هست که گفته می‌شود این سمفونی پُلی بوده میان موسیقیِ دوره‌ی کلاسیک و رمانتیک.

 جالب است که نوشته‌اند بتهوون ابتدا این سمفونی را به ناپلئون بناپارت تقدیم کرد، اما زمانی‌که دید بناپارت تاج‌گذاری کرده و همچنین به فتح اتریش اقدام کرده‌است، از کار خود پشیمان شد و تقدیم‌نامه را از بین برد.

لینک دانلود سمفونی شماره 3 از بتهوون

بهترین سمفونی‌های جهان

آرش شمسی

هست از پسِ پرده گفت‌وگوی من و تو | چو پرده برافتد، نه تو مانی و نه من
عضو شدن
Notify of
guest
5 دیدگاه
Inline Feedbacks
مشاهده‌ی تمامی دیدگاه‌ها

این‌ها را هم بخوانید