معرفی 7 کتاب خوب برای فهم بهتر کتاب هستی و زمان هایدگر

کتاب هستی و زمان هایدگر

هستی و زمان به‌مثابه‌ی کتاب اصلی هایدگر در سال 1927 منتشر شد، کتابی بسیار مغلق و با واژه‌سازی‌های بسیار. هایدگر در این کتاب چنان مغلق نگاشته و چنان واژه‌سازی کرده که حتی برخی برآن اند این کتاب را صرفاً می‌باید به زبان آلمانی خواند و ترجمه‌کردن‌اش را کاری بیهوده و گاه حتی مضر می‌دانند. با این حال، این کتاب چندین بار به انگلیسی و چندین بار به فارسی ترجمه شده‌است. در همان دوران زندگی هایدگر هم مترجمان فرانسوی آن را ترجمه کردند و البته درحال‌حاضر به زبان‌های بسیاری ترجمه شده‌است. اما چه بخواهید آن را به آلمانی بخوانید و چه بخواهید نسخه‌ی ترجمه‌شده‌اش را مطالعه کنید، کار ساده‌ای پیش‌رو ندارید. در ادامه چند تا از کتاب‌های خوب که به فهم بهتر کتاب هستی و زمان هایدگر کمک می‌کنند را معرفی خواهم کرد.

بهترین کتاب‌های فارسی برای فهم بهتر کتاب هستی و زمان هایدگر

بی‌شک این کتاب برای آن‌ها نیست که تازه پای در جاده‌ی فلسفه گذاشته‌اند. فرض من این است که مخاطبین این نوشتار کسانی اند که در وسط راه فلسفه اند. نه آن‌قدر ابتدایی اند که با مفاهیم پایه‌ایِ فلسفه و البته با افکار فلاسفه‌ی بزرگ از جمله ارسطو و هوسرل آشنا نباشند، و نه آن‌قدر پیشرفته اند که اصلاً نیازی به این نوشتار نداشته باشند.

نکته‎ی دیگر آن‌که کتاب‌هایی که در زیر معرفی می‌شوند ترتیب دارند. یعنی بهتر است برای سیر مطالعاتی کتاب پیرامون هستی و زمان، از یک شروع کنید و به مورد آخر برسید:

1- کتاب هایدگر و هستی و زمان اثر جاناتان ری

کتاب هستی و زمان

این کتاب ابتدایی‌ست، اما بد نیست در آغاز سیر مطالعاتی مروری کلی روی آن داشته باشید. این کتاب از سری‌کتاب‌های نشر آگه پیرامون فلاسفه‌ی بزرگ است و اکثرشان را جناب معصوم‌بیگی به فارسی برگردانده‌است.

کتاب باوجودی‌که موجز است، حرف‌های زیادی برای گفتن دارد و روی آن برای آشنایی با برخی از مفاهیم کتاب هستی و زمان می‌توانید حساب کنید. اصالت، همه‌کس یا همگنان، هرروزینگی، زمان‌مندی، مرگ، دلهره و چندین مفهوم مهم دیگر در کتاب هستی و زمان در این کتاب – که نوشته‌ی جاناتان ری است – بحث شده‌اند.

2- کتاب فلسفه‌ی هایدگر اثر موریس کوروز

کتاب هستی و زمان

عنوان کتاب دوم «فلسفه‌ی هیدگر» است و این‌گونه می‌رساند که تماماً روی کل آثار هایدگر متمرکز است، اما جالب است که بیشتر روی کتاب هستی و زمان هایدگر متمرکز است. این کتاب قدیمی است و به‌تازگی هم تجدید چاپ نشده، اما نسخه‌ی PDF آن را می‌توانید در زیر دانلود کنید. مترجم کتاب هم آقای نوالی‌ست، کسی که کتاب هستی و زمان را با نام «وجود و زمان» به فارسی برگردانده‌است.

بحث در باب دازاین، هستی و هستنده، نیستی، حقیقت، آزادی و البته زمان‌مندی در این کتاب پررنگ‌تر از بحث پیرامون موضوعات دیگر است.

لینک دانلود کتاب هایدگر اثر کوروز

3- کتاب هایدگر اثر پ.آ.جانسون

کتاب هایدگر اثر پ.آ.جانسون

کتاب سوم کتابی از جانسون است و جناب عبدالکریمی آن را به فارسی برگردانده‌است. این کتاب صرفاً روی کتاب هستی و زمان متمرکز نیست و بحث‌های هایدگر پیرامون زبان، تکنولوژی، اومانیسم و تفکر را هم دربرمی‌گیرد. بد نیست تمامی فصول این کتاب را مطالعه کنید تا در سیر مطالعاتی‌تان پیرامون کتاب وجود و زمان، سری هم به دیگر مباحث موردعلاقه‌ی هایدگر – به‌ویژه هایدگر پسین – زده باشید.

4- کتاب هایدگر اثر گونتر فیگال

کتاب هایدگر اثر گونتر فیگال

اما پیش از آن‌که به سروقت کتاب‌های تخصصی و حجیم در مورد کتاب اصلی هایدگر برویم، بد نیست کتابی دیگر که به کلیت افکار هایدگر پرداخته را معرفی کنم. این کتاب با نام هایدگر را گونتر فیگال نوشته و آقای باقری به فارسی برگردانده‌است.

کتاب حجیم نیست و البته چند فصل دارد که فصل‌های نخستین‌اش به هایدگر اول و فصل‌های بعدی‌اش به هایدگر دوم اختصاص دارند. در مجموع کتاب بدی نیست و ارزش مطالعه دارد.

5- کتاب درآمدی به وجود و زمان اثر لوکنر

کتاب هستی و زمان هایدگر

کتاب درآمدی به وجود و زمان کتابی عالی برای فهم بهتر کتاب هستی و زمان است. اصلاً بد نیست اگر این کتاب را همزمان با خود هستی و زمان مطالعه کنید. این کتاب را آقای آندرئاس لوکنر نوشته و جناب حیدری به فارسی برگردانده‌است.

388 صفحه دارد و به‌ترتیب خود کتاب هستی و زمان پیش رفته‌است. این یعنی تقریباً تمامی نکات کتاب هایدگر را می‌توانید در این کتاب ببینید.

6- کتاب زمینه و زمانه‌ی پدیدارشناسی اثر سیاوش جمادی

کتاب هستی و زمان هایدگر

ششمین کتاب‌مان کتابی حجیم و تخصصی از یکی از مترجمان کتاب هستی و زمان است. این کتاب زمینه و زمانه‌ی پدیدارشناسی در ابتدا این‌گونه جلوه می‌کند که بحثی پیرامون تمامی پدیدارشناسان از هوسرل گرفته تا هایدگر و سارتر و لویناس است، اما این‌گونه نیست و صرفاً روی هوسرل و هایدگر متمرکز است. 200 صفحه‌ی نخست به هوسرل اختصاص دارند و حدود 800 صفحه به هایدگر اختصاص داده شده‌است. البته که بحث‌های هایدگر در آثار بعدی‌اش هم در این کتاب هستند، اما عمده‌ی بحث در مورد هایدگر به کتاب هایدگر نخست اختصاص دارد.

7- کتاب هایدگر و پرسش بنیادین اثر بابک احمدی

کتاب هستی و زمان هایدگر

هفتمین و آخرین کتاب فهرست‌مان باز هم کتابی از نویسنده‌ای ایرانی‌ست. بابک احمدی 2 کتاب اختصاصی در مورد هایدگر دارد. یکی‌شان همین کتاب هایدگر و پرسش بنیادین است و دومین عنوان‌اش هایدگر و پرسش هستی!

کتاب نخست در مورد هایدگر نخست یا همان کتاب هستی و زمان است. این کتاب حدود 720 صفحه است و به مباحث اصلی کتاب هایدگر پرداخته‌است. بخش نخست‌اش، تقریباً مقدمه است و در مورد این است که چگونه هایدگر به پرسش بنیادین یا همان پرسش در مورد هستی سوق داده شده‌است. بخش دوم روی واقع‌بودگی و پدیدارشناسی متمرکز است. بخش سوم به دازاین و مباحث بنیادین‌اش از جمله سقوط در جهان، در جهان بودن، هرروزینگی و موارد این قبیل اختصاص دارد. بخش چهارم هم مربوط به دازاین است، اما بحث‌های هایدگر در آخرهای کتاب‌اش را در خود دارد، از مرگ گرفته تا اصالت. بخش آخر هم به زمان‌مندی و تاریخ‌مندی اختصاص دارد.

در مجموع کتاب خوبی‌ست، اما همچون سایر آثار بابک احمدی می‌شد موجزتر و البته عمیق‌تر باشد.

سخن پایانی

7 تا از کتاب‌های خوب برای فهم بهتر کتاب هستی و زمان را مرور کردیم، اما این به معنای آن نیست که کتاب اصلی را مطالعه نکنید. خوشبختانه 2 ترجمه‌ی بسیار خوب از سوی 2 استاد از این کتاب صورت گرفته و هر دو ارزش مطالعه دارند: یکی از سوی آقای جمادی و دیگری آقای رشیدیان.

همچنین بخوانید: بهترین کتاب‌ها برای غور در آثار نیچه